A MERCEDES AUTÓK TÖRTÉNETE

Mercedes história

A MERCEDES AUTÓK TÖRTÉNETE

 

A háromágú csillag, a Mercedes jelképe, az automobil készítés újonca, Gottlieb Daimler gyermekeinek az ötlete volt. Mikor az apa, Daimler képeslapott küldött haza nekik, egy csillaggal jelölte meg azt a házat, amelyikben lakott. Mondta is később, hogy ez a csillag még be fogja ragyogni a munkáját…így let!

 Évekkel később, amikor a Daimler család a jelképüket keresték, újra rátaláltak a háromágú csillagra, amit aztán márkajelként védettek le. Ez 1910-ben történt. A többi történelem.

Mit tudunk a Mercedes névről? A Mercedes szó spanyolul eleganciát jelent. Ezt a nevet viselte Emil Jellinek lánya. Ki volt ő?

 Emil Jellinek egy rabbi gyerekeként született és az évek során igazi munkamániás férfivá érett. Elsősorban  dohány kereskedelemből alapozta meg a vagyonát, de később konzulként találkozott először az automobilnak nevezett járművel. Kié volt ez az autó? Nem másé, mint Daimler-é…

Gottlieb Daimler 1886-ban épített egy igazi, stabil motort egy hintóba. Ez volt a világ első belső égésű motorral hajtott mobil járműve…

Azonban az első igazán nagy érdeklődést Daimler számára az 1889-es Párizsi világkiállítás hozta el. Itt találkozott Emil Jellinek-kel. Mivel Jellinek nagy autórajongó volt, így az évek alatt már nem vásárlója, vevője lett a cégnek, hanem az eladója, értékesítője is. 1900 tavaszán Emil már 36 autó értékesítését vállalta. Jutalma nem is kevés volt: 550.000  arany márka! De követelése, illetve kikötése is volt a munkában:

  1. Ő legyen a kizárólagos értékesítő Amerikában, az Osztrák-Magyar Monarchia területén, valamint Franciaországban.
    2. Az autók a lánya nevét viseljék, vagyis: Mercedes. 1902.06.23-án le is védette a nevet.

Daimler egyik legveszélyesebb  ellenfele Carl Benz volt. Az ő munkássága talán nagyobb hatással volt az autók fejlődésére. Daimler és Benz köztudottan egymás legnagyobb ellenfelei voltak, hosszú éveken át vetélkedtek. A történelem, az idő  és a gazdasági helyzet azonban megoldotta ezt a problémát is. Összefogás nélkül egyikük sem maradhat életben. Ezért aztán a közös gazdasági érdekek miatt 1924-ben aláírták az egyesülési szerződést. 1926. június 28-án megszületett a Mercedes-Benz és vele az új jelvény is, a háromágú csillag bíborkoszorúval. A végére már csak egy kis érdekesség maradt a márkával kapcsolatban.Hitler is mindig Mercedes-ben ült. Köztudott volt, hogy teljesen elvarázsolta őt az autók világa és a fejlesztések…

De, minden jó, ha a vége jó, mondják, vagyis a Mercedes beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és még 2017-ben is szépen csillog a háromágú csillag az autógyártás egén!

Látogasson el hozzánk!

Telephelyünk:

Budapest, XI. kerület Budaörsi út 148. (térkép)

 
Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Ajánlott cikkek