TCO, azaz a cégautó tulajdonlás teljes költsége

Lízingelt gépjármű VS. Flottakezelt gépjármű

A vállalati autóflotta kezelése során az egyik legfontosabb tényező, amelyet figyelembe kell venni, a tulajdonlás teljes költsége (TCO). 

A TCO a termék vagy szolgáltatás teljes költségének pénzügyi becslése a teljes életciklusában, mely figyelembe veszi az eszköz birtoklásával, üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos összes költséget, ideértve többek között a kezdeti vételárat, a karbantartási költségeket, az üzemanyag beszerzési árát, a biztosítást és értékesítéskor beálló értékcsökkenést.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy a TCO miért olyan fontos a céges autóflotta esetén, és milyen tényezőkre kell figyelnie a TCO optimalizálása érdekében.


Miért fontos a TCO?

Sok vállalkozás számára a céges autóflotta jelentős beruházást képvisel. A járművek nélkülözhetetlenek a szállításhoz, értékesítéshez és a logisztikához. A flotta birtoklásának és üzemeltetésének költségei jelentősen befolyásolhatják a vállalat életét. A TCO megértésével a vállalatok megalapozott döntéseket hozhatnak arról, hogy mely járműveket vásárolják meg, milyen finanszírozási forma a kedvező számukra, hogyan lehet optimálisan fenntartani és mikor vonják vissza őket. Ezzel csökkenthetik a költségeket, javíthatják a hatékonyságot és maximalizálhatják a beruházás megtérülését (ROI).

Mi is az a TCO?

Cégtulajdonosként már nem elég csak a piacon elérhető járművek vételárát összehasonlítani. A legmegfelelőbb ajánlat kiválasztásához fontos, hogy valamilyen szempont szerint összehasonlítsuk azok tartalmát is. Ennek a folyamatnak a részeként jelentősége van a TCO-nak (tulajdonlás teljes költségének), amely összefoglalja a

  • gépjármű üzembe helyezés- és üzemeltetési költségeit, 
  • a fenntartási- és szerviz költségeket (például gumiabroncsok cseréjét, olajcserét, stb.), 
  • a javítási költségeket, 
  • a biztosítási költségeket, 
  • amortizációs költségek, 
  • biztosítást
  • assistance szolgáltatást 
  • és az adó költségeket.
  • maradványértéket

 

A TCO megértésével a vállalatok megalapozott döntéseket hozhatnak arról, hogy mely járműveket vásárolják meg, hogyan lehet őket költséghatékonyan üzemeltetni és mikor érdemes lecserélni.

Az egyik legnagyobb előnye a flottakezelésnek, hogy a cégeknek sokkal könnyebb összehasonlítani a gépjárművek bekerülési költségeit, így a legjobb döntést tudják meghozni. Ráadásul, a flottakezelők által biztosított szolgáltatások, mint például a javítások, a fenntartás és a biztosítás általában egységesen kezelhetőek, ami nagymértékben csökkenti a cégek adminisztrációs terheit.

Összességében, a flottakezelés egy nagyszerű lehetőség a cégeknek, hogy csökkentsék a mobilitási költségeiket, e mellett ne kelljen lekötni nagyobb tőkét, ezzel megőrizve a cég likviditását, ugyanakkor könnyen összehasonlíthatóvá tegyék a gépjárművek bekerülési költségeit, hogy meghozzák a legjobb döntést. Az infografikán összefoglaltuk leegyszerűsítve a TCO-t egy lízingelt cégautó és egy flottakezelt cégautó esetén. 

Autovasarlas-Tartosberlet-magyarazo .jpg


A TCO optimalizálása

Hogyan lehet optimalizálni a TCO -t a vállalat autóflottájára? 

Nézzünk a legfontosabb szempontokat, melyekre nem árt odafigyelni. 

    1. Válassza ki a megfelelő járműveket: Általánosságban az alacsonyabb vételi árakkal, a jobb üzemanyag fogyasztással, az alacsonyabb karbantartási költségekkel és a magasabb maradványértékkel rendelkező járművek a teljes költséget tekintve kedvezőbbek lesznek. Jól jöhet ilyenkor egy tapasztalt szakember segítsége, aki felméri a céges igényeket és a fenti paraméterek mentén segít a megfelelő jármű kiválasztásában. 
    2. Szerviz és karbantartási költségek: A jó szervizszolgáltatás elengedhetetlen a cégautó karbantartása terén, fontos a napi üzembiztonság támogatása, valamint az autó állagmegóvása fontos a későbbi értékesíthetőség érdekében. A szerviz esetén nem csupán a szerviz költsége (ami jelentősen kedvezőbb a flottakezelt autók esetén), hanem az autó munkából való kiesése is problémát okozhat. Így a szervizszolgáltatás jó, ha tartalmaz assistance szolgáltatást lerobbant autó elszállítására, csereautót a szerviz időszakra, vagy egyéb kényelmi szolgáltatásokat, melyek hiányában ezekkel újabb költségek merülnének fel. 
    3. Adja el a kifutott céges autóit: Fontos, hogy a járműveket értékesítsük mielőtt a karbantartás, vagy a javítás túl drága lesz. Nem csupán a költségeket tekintve jelent többletkiadást, hanem az üzemből kiesett idő is kiesett jövedelmet eredményez. Az egyes járművek TCO-jának nyomon követésével cége megalapozott döntéseket hozhat arról, hogy mikor cserélje le a járműveket. Számoljon utána szakértőnk segítségével, hogy megéri-e fenntartani jelenleg használt céges autóit.

 

  • Fenntartási költségek: Ne feledkezzünk meg a további ezer meg egy apró költségtételről sem, megfelelő biztosítás megkötése, adók mértéke, a flotta kezelésének adminisztratív költségei (Pl nem szabad elfelejteni a kötelező szerviz időpontokat, iktatni kell a különböző pályamatricákat, birségokat, stb). Számtalan olyan apró költségtétel merül fel az üzemeltetés közben, mely feledékenység, vagy információ hiányból fakadóan nagy problémákat és jelentős anyagi károkat okozhat a cégnek, ha nem megfelelően járunk el és egyben növelik a TCO-t.    

Az egyes járművek tulajdonlása teljes költségének megértésével (TCO) és optimalizálására szolgáló stratégiák végrehajtásával cége csökkentheti a költségeket, javíthatja a hatékonyságot és maximalizálhatja cégautó beruházása megtérülését.

 


Kocsiguru Flotta TCO költségeket csökkentő tényezők

Kocsiguru Flotta TCO költségeket csökkentő tényezők, melyek elsőre nem szembetűnőek, de jelentős költségmódosító hatásuk van:

  • Új autó vásárlása esetén a listaárból a flottakezelt járművet 2-14%-al magasabb árengedménnyel lehet megvásárolni, mint egyéb céges vásárlás esetén. 
  • A flottakezelő kedvezőbb finanszírozással tudja megvásárolni autóit.
  • A szerviz díja óránként akár nettó 6-8.000 forinttal alacsonyabb és jelentős alkatrészkedvezmények is megjelenhetnek, melyek a saját birtoklású céges autó esetén nem érhetőek el. 
  • A flottakezelők, szerződött partnerükkel akár 20-50%-al alacsonyabb biztosítási tarifákat érhetnek el. 
  • A Kocsiguru Flotta esetén további előny, saját kereskedésünkben professzionális értékesítés mellett tudjuk eladni a használt céges autókat, ennek köszönhetően magas maradványértékkel tudunk számolni.
  • A céges flottakezelés költségei cégen belüli flottamenedzsment esetén 10 autós flottánál kb. megduplázza az éves költségeket egy flottamenedzser bérköltsége. Flottakezelő esetén ez egy töredék költségelem lesz, valamint megoszlanak a költségek az autók között.

A Kocsiguru Flotta nem csak egyszerű finanszírozást és átlátható költségtervezést kínál, hanem számtalan más hasznos szolgáltatással is rendelkezik mobilitás terén az ügyfelek számára.

Kocsiguru B2C A5 (draft).png

 


 Szeretne segítséget a kalkulációjában? Örömmel állunk rendelkezésére, hogy segítsük Önt ebben a folyamatban.

→Segítséget kérek

Látogasson el hozzánk!

Telephelyünk:

Budapest, XI. kerület Budaörsi út 148. (térkép)

 
Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Ajánlott cikkek