Érdekességek a BMW történetéből

Szeretsz olvasni autó márkákról? Kedvenced a BMW? Mesélünk pár érdekes dolgot róla, hogy képben legyél a kék-fehér logóról.

ÉRDEKESSÉGEK A BMW TÖRTÉNETÉBEN

 

Ha szereted az autókat, akkor biztos érdekelni fog a BMW történetének néhány érdekes fejezete. A sportosságról és a dinamikájáról ismert kék-fehér ikon sok érdekes sztorit tartogat, amit talán nem mindenki ismer.

Lássuk először az alap tényeket:

A BMW egy összetett szó, ami a Bayerische Motoren Werke rövidítése.

1917-et írunk, amikor is az eredetileg repülőgép motorokat gyártó üzemet átnevezik Rapp-ról BMW-re. A márkanevet alapító cég már 1916. március 7-én megalakult, tehát az igazi BMW őrültek ekkor kezdjenek ünnepelni. Az első világháború elvesztése nemcsak Németországnak volt hatalmas gazdasági és társadalmi válság, de a BMW-nek is, hiszen megtiltották 5 évre, hogy az egyetlen termékét, a repülőgép motort tovább gyártsák. Ezért aztán átálltak motorkerékpár készítésére, aminek 1923-ban egy boxermotoros, kardánhajtású szépség lett az eredménye. A nem túl frappáns R32 nevet kapta. A nagy siker miatt, pár évvel később, már autók is kigördültek a gyárból.

Megszületik végre a No.1 autó, a: 3/15 PS DA 2

1929-ben tehát útjára indult a ma is használt kék-fehér logó, ami Bajorország nemzeti zászlajának színeiből állt össze.

A szürke tények után néhány érdekesség akkor:

  • 1959-ben totális csődöt mondott a BMW. Ki akarta megvenni? A Mercedes. Ki segített végül az utolsó pillanatban? Herbert Quandt nagyiparos. Ő, illetve családja a mai napig részvényese a vállalatnak több mint 46 %-ban
  • a müncheni BMW központ formája egy 4 hengeres motort formáz
  • 1972-ben már elektromos motort gyártottak, ami 43 lóerős volt
  • nem szakadt el a cég a repülőktől, mert manapság is vállalnak belsőépítészeti megoldásokat repcsikhez és vasúti szerelvényekhez
  • Franz Josef Popp nevű férfi alapította a BMW-t 1916-ban
  • 278 km/h csúcssebességű motorkerékpárt építettek 1937-ben

Akinek nem volt elég a kék-fehér logós szépségekből, az legközelebb a modellekről olvashat itt a Kocsigurunál.

Látogasson el hozzánk!

Telephelyünk:

Budapest, XI. kerület Budaörsi út 148. (térkép)

 
Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Ajánlott cikkek

A Kocsiguru meghajlik a közös Mercedes és Maybach 6 Cabrio autója előtt. Ritkán mondunk ilyet, de követeljük a teszt autót, vagy a lottó ötöst, ha elkezdik gyártani ezt a csúcs verdát! Miért? Nézzétek meg a képeket, magukért beszélnek.