Hogyan spórolhatsz autód üzemanyag-fogyasztásán akár 5-8%-ot is?

Van néhány dolog, amit bárki megtehet az üzemanyagköltségek csökkentése érdekében. Összeszedtünk pár hasznos információt, amit gyakorló sofőrként érdemes tudni. 

Az autó üzemeltetési költségei sok tényezőtől függnek, ideértve az üzemanyagköltséget, az alkatrész- és javítási költségeket, a biztosítási díjakat és a karbantartási költségeket is. Azonban van néhány dolog, amit bárki megtehet az üzemanyagköltségek csökkentése érdekében. Összeszedtünk pár hasznos információt, amit gyakorló sofőrként érdemes tudni. 

  1. Gondoskodjon autója rendszeres karbantartásáról 

Az autó rendszeres karbantartása és javítása nem csak a biztonságos utazás miatt fontos, hanem segíthet csökkenteni az üzemanyagfogyasztást is. A rendszeres olajcsere, szűrőcsere és a gyújtógyertya cseréje hatékonyabb és gazdaságosabb üzemelést biztosítanak. 

  1. Ügyeljen az optimális guminyomásra

Az alacsony guminyomás növelheti az üzemanyagfogyasztást, míg az optimális nyomás biztosítja a megfelelő tapadást és javítja a járművek hatékonyságát. Győződjön meg róla, hogy az autó abroncsai mindig megfelelő nyomással rendelkeznek.

  1. Alkalmazzon gazdaságos vezetési technikákat 

Az agresszív vezetési stílus, mint például az állandó gyorsítás és fékezés fokozza az üzemanyagfogyasztást. A gazdaságos vezetési technikák, például a mérsékelt gyorsítás és lassítás, a megfelelő sebesség tartása és a motor leállítása (1 percnél hosszabb várakozás esetén) megálláskor, segítenek csökkenteni az üzemanyagfogyasztást. (Kivétel turbós autók esetén, ahol a felhevült feltöltő a hirtelen leállítás esetén megszűnő olajcirkuláció miatt károsodhat. Ajánlott hosszabb út vagy nagyobb tempó után kb 30-40 másodpercet alapjáraton járatni az autót, hogy a turbó megfelelően vissza hűljön.)

  1. Válasszon megfelelő üzemanyagot 

A legtöbb autógyártó ajánlása szerint használja az autójához ajánlott üzemanyagot, így biztosítva a legjobb teljesítményt és hatékonyságot. Néhány autó esetében például a prémium üzemanyag használata nem biztosít jelentős javulást a hatékonyságban, így érdemes ellenőrizni a jármű használati útmutatóját.

  1. Kerülje el az üresjáratot, tervezze meg tudastosan az útvonalakat 

Ha az autó üresjáraton áll, az több üzemanyagot használ, mint amennyi szükséges lenne az újraindításához. Ha tudod, hogy egy percnél tovább kell várakoznod, akkor nyugodtan állítsd le a motort (a 3-as pontban leírtak alapján).. Triviális, de fontos, hogy az autó használatát és az utazásokat is tudatosan tervezzük meg, így a megtett kilomáterek száma is csökkenthető.

 

  1. Csökkentsse az autója súlyát

Az autó súlya hatással van az üzemanyag-fogyasztásra. Ha az autóban sok nélkülözhető dolgokat szállít, akkor a felesleges súly növelheti az üzemanyagfogyasztást. 

  1. Válassza megfelelő váltófokozatot a manuális sebváltós autóban

Az autó sebességváltója is hatással van az üzemanyag-fogyasztásra, ezt az autómata sebváltós autók esetén már megoldja a rendszer, de a kézi sebváltós autókban érdemes rá figyelni. Ha túl alacsony fokozatban halad, az növelheti az üzemanyag-fogyasztást. Válassza megfelelő fokozatot az adott sebességhez. 

  1. Kísérje figyelemmel az üzemanyagárakat

A különböző üzemanyag-márkák és az üzemanyagárak változóak lehetnek, nem ritka manapság az 5-6% eltérés sem a kutak között. Kísérje figyelemmel az üzemanyagárakat, és válasszon olyan kutat, ahol a legkedvezőbb az ár.

Ezek az egyszerű tippek segíthetnek 5-8%-al csökkenteni az üzemanyag-fogyasztást. Az üzemanyag-megtakarítás nem csak a pénz takarításában segíthet, hanem csökkentheti az autó károsanyag-kibocsátását és a megfelelő használat egyúttal csökkenti a további üzembentartási költségeket is. Persze minden esetben nem tudjuk betartani ezen jótanácsokat, de tudatos sofőrként bármikor szükségünk lehet egy-egy taktikára. 

Látogasson el hozzánk!

Telephelyünk:

Budapest, XI. kerület Budaörsi út 148. (térkép)

 
Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Ajánlott cikkek

Nem ez a blog lesz a kedvencünk, az tuti! Ellenben tudjuk, hogy sok embernek az ár és az új autó fogalma csak így fogadható el. A fotó vajon a győztest ábrázolja ebben a kategóriában?