Kabrió - pro vs. kontra

Segítünk dönteni a kérdésben

Ahogy kicsit felmelegszik az idő, a legtöbb sofőr húzza le az ablakot, hogy érezze a frissítő szellőt. Vannak, akik ennél is tovább mennek és inkább kabrióba ülnek. 

Azonban vásárlás előtt, felmerülhet a kérdés, vajon mennyire biztonságosak-e a kabriók? A másik kérdés, ami fel szokott merülni, hogy kabriók ára indokolja-e a megvételükkel realizálható előnyöket.

Összegyűjtöttünk pár érvet a kabriókról, amik talán segítik eldönteni, mi az igazság a fenti két kérdésben. 

Kabrió vásárlásának előnyei

Jobb láthatóság

A legtöbb típusra igaz, hogy tető és ajtókeretek nélkül többet lát a vezető maga körül. Felülről lefelé építkező kabriók által kínált szélesebb látószöggel könnyebb lehet manőverezni és parkolni is.

Alakíthatóság

Sok kabriót egy gombnyomással át lehet alakítani például szedánná. Ez a sokoldalúság lehetővé teszi, hogy mindkét alak előnyeit élvezhesse – a szél erejét jó időben és tetőt a feje felett, ha rossz idő van.

Stílus

A kabriótulajdonosok szeretik autóik klasszikus, sportos megjelenését. Amennyiben rajong a sportos dizájnért, akkor nagy valószínőséggel a kabriók stílusa sem áll öntől messzebb.

Több hely a fejeknek

Sok magas ember szenved attól, hogy nem fér el kényelmesen az autók nagy részében, mert kicsi belső teret terveztek. Ez a probléma egy leengedett tetejű kabriónál biztos nem fog felszínre kerülni.

A kabrió vásárlásának hátrányai

Magasabb ár

Egy új kabrió milliókkal többe kerülhet, mint ugyanannak a típusnak egy szedán vagy kupé változata. Autó és ízlés kérdése persze, de amennyiben a fent felsorolt előnyök fontosak önnek, akkor megérheti a magasabb árat egy kabrió.

Remegő alváz

Mivel nincs rögzített tető így az autó elveszíti szerkezeti tartórendszerének nagy részét, ami az úgynevezett „alvázremegéshez” vezethet. A kabriókba szerelt megerősítések nem mindig pótolják a tető elvesztését, esetenként különösen durva vezetést eredményez az út egyenetlenségein.

Zaj

A puha tetejű kabriók még behúzott tető mellett is zajosak lehetnek.

Szivárgás

Bár az elmúlt években előrelépés történt a tetőszerkezetek kialakításában, még mindig nem zárnak elég jól, hogy a víz kívül maradjon. Akár puha, akár keménytetős kabriót vezet, a heves esőzés és hó továbbra is veszélyt jelenthet. Télen legalábbis nem javasoljuk!

Kisebb biztonság

Az amerikai Közlekedésbiztonsági Biztosító Intézet (IIHS) szerint a kabriók, nem esnek nagyobb valószínűséggel balesetekbe, mint más kategóriájú autók. Néhány modell azonban kifejezetten rosszul teljesít a törésteszteken, mint mások.

Az sem meglepő, hogy könnyebb feltörni egy puhatetős kabriót, mint egy megerősített fémtetőt. Egy tolvaj számára könnyű célpont lehet, főleg, ha nincs behúzva a tető.

Belső kopások

Az autó belseje ki van téve a forró nyári napsütésnek, ami meg is a hatását a belső terekre. Az ülések, műszerfalak és egyéb felületek idővel látványosan károsodhatnak. Igaz, a megfelelő karbantartás lelassíthatja a folyamatot.

 

Amennyiben autóvásárlás előtt áll és gondolkodik kabrióban is, úgy reméljük sikerült valamelyest könnyíteni a döntését.

Akárhogy is dönt, nézzen szét aktuális kínálatunkban: https://kocsiguru.hu/hu/elado-hasznalt-autok


forrás: https://blog.nationwide.com/what-you-need-know-about-convertibles/

Látogasson el hozzánk!

Telephelyünk:

Budapest, XI. kerület Budaörsi út 148. (térkép)

 
Nyitvatartás:

Hétfő - Péntek: 9:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 15:00
Vasárnap: Zárva

Ajánlott cikkek

Ha szeretsz gyorsulni és fizetni a gyorshajtásért, akkor ezt a cikket már ismered!